neděle 6. března 2016

Vegetable biryani - indické zeleninové rizoto

Tohle je moje milované jídlo a protože jsem v týdnu dostala tašku koření a čaje a k tomu láhev čerstvě vylisovaného kokosového oleje. A protože kašmírský šafrán a směs koření na rizoto přímo volaly po otevření, byla volba oběda jasná :-) A to koření nebylo obyčejné koření, ale neskutečně úžasná směs mletých ořechů, zázvoru, česneku a k tomu i toho sušeného koření. Naprostá fantazie... Nenechte se odradit poměrně složitou přípravou, protože tohle voňavé rizoto za to stojí. A ač jinak nemám ráda nějaké chystání ingrediencí do mističek, tady ho doporučuji. Hodně vám to zjednoduší samotné vaření, stejně jako vytištěný recept položený na lince :-)

Na 4 porce:
  • 300 g rýže basmati (co nejkvalitnější)
  • 2 menší mrkve
  • 1 menší miska růžiček květáku
  • 1/2 hrnku zelených fazolek
  • 1/2 hrnku hrášku
  • hrst kešu ořechů
  • hrst strouhaného kokosu
  • 2 bobkové listy
  • 1 větší kus celé skořice
  • 3 kardamomové tobolky
  • 5 hřebíčků
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky koření na biryani (nebo 1 lžička mletého chilli, 1 lžička mletého římského kmínu a 2 lžičky garam masaly)
  • 2 cibule
  • 3 lžíce ghí (nebo 5 lžic oleje pro vegan variantu)
  • 1/2 plechovka krájených rajčat
  • 1 vrchovatá lžíce kokosového krému s trochou vody (nebo 1/2 hrnku smetanového jogurtu)
  • hrst sekaného koriandru
  • 1/2 hrnku kokosového mléka (nebo libovolného jiného)
  • l větší špetka šafránu
  • sůl
Na podávání:
  • 1 cibule nakrájená na půlkolečka
  • ghí na smažení (nebo olej pro vegan variantu)
  • sekané kešu ořechy
  • smetanový jogurt
1. Uvařte rýži - opravdu důkladně propláchněte studenou vodou a nasypte do vroucí vody (1,5 l vody, lžička soli, lžička citronové šťávy). Rýži vařte tak do 3/4, aby nekřupala, ale aby zůstala uvnitř tvrdá. Pak ji opět propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku okapat.

2. Uvařte zeleninu - nerozvařte! Opět propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku okapat.

3. Rozmixujte kešu ořechy s kokosem a trochou vody.

4. Do mističky si připravte bobkové listy, skořici, hřebíčky a kardamom.

5. Do další misky nastrouhejte zázvor a propasírujte česnek.

6. Do třetí misky nachystejte sypané koření

7. Nakrájejte nadrobno cibule a dejte je smažit do velké pánve na ghí, dokud cibule nezačne hnědnout. Pak přidejte celé koření - míchejte asi 1 minutu.

8. Přidejte zázvor s česnekem - míchejte asi 1/2 minuty.

9. Přidejte pastu z kešu a kokosu - míchejte opět asi 1/2 minuty.

10. Přidejte krájených loupaná rajčata - nechte provařit asi 4 minuty.

11. Přidejte kokosový krém a trochu vody, přisypte směs koření a dalších 5 minut zvolna vařte.

12. Vylovte z pánve celé koření a směs rozmixujte dohladka (máte-li děti, které irituje v jídle cibule, jinak mixovat nemusíte).  Přidejte připravenou zeleninu, osolte a vařte asi 5 minut, až bude zelenina měkká. Pak přidejte 1/2 hrnku vody a nechte ještě 3-5 minut probublávat.

13. Smíchejte zeleninu s připravenou rýži, přidejte sekaný koriandr, přendejte do zapékací mísy a zalijte 1/2 hrnkem teplého mléka se špetkou šafránu (to si připravte chvíli dopředu, aby se šafrán stihl "rozpustit" a pak rozmixujte tyčovým mixérem). Zapékejte asi 15-20 minut.

14. Ozdobte osmaženými proužky cibule a nasekanými kešu oříšky.

15. Podávejte s bílým smetanovým jogurtem. Bez jogurtu nevynikne chuť koření, fakt se to perfektně doplňuje. Ale nesnažte se šetřit kalorie, jogurt musí být tak 10 %.

Pokud chcete kuřecí variantu, přidejte v bodě 12 ještě na kostičky nakrájené a osmahnuté kuřecí maso.

Žádné komentáře:

Okomentovat