úterý 2. prosince 2014

Ovesné sušenky

Moje sestra je určitě lepší na stěně nebo na skále než v kuchyni u sporáku nebo u trouby. Ale tyhle moc dobré a jednoduché sušenky nám dovezla na naši cyklodovolenou. Já je pak musela záhy udělat na žádost syna i doma :-) Akorát jsem část hladké mouky nahradila celozrnnou, což je sice zdravější, ale už to není tak dobré. Sušenky jsou méně křupavé a trochu drobivé, takže nechám na vás, jak si tu mouku namícháte...
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 150 g mouky (hladká, jemná celozrnná)
  • 60 g panely (nebo třtinového cukru) 
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 6 lžic mléka (nebo podle potřeby)
  • hořká čokoláda
  • nasekané ořechy
  • rozinky
Smíchala jsem vločky, mouku, sodu, prášek do pečiva a panelu. Do suché směsi jsem nalila rozpuštěné máslo a začala jsem míchat. Aby byla hmota tak akorát hustá, je potřeba přidat trochu mléka. Já dala asi 6 lžic, ale záleží na mouce. Do poloviny hmoty jsem pak přidala 50 g nasekané hořké čokolády a do druhé poloviny hrst nasekaných vlašských ořechů a hrst propláchnutých rozinek. Lžičkou jsem jsem nabírala hmotu a tvarovala ji rukama na malé sušenky, šlo to dobře. Pekla jsem na pečicím papíru asi 15 - 20 minut na 180 °C (po 15 minutách koukněte do trouby a pak si pohlídejte, aby byly tak akorát zlatavé).

Žádné komentáře:

Okomentovat