Recept je bezlepkový a veganský (pokud vynecháte jogurtové omáčky).
Na 3 až 4 porce (25 až 30 kuliček):
- 1 větší květák
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1 velká cibule
- 1 balíček uzeného tempehu
- hrst sušených rajčat
- 6 vrchovatých lžic cizrnové mouky
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce vloček mořských řas (nemusí být)
- 1 lžíce mrazem sušeného koriandru (nebo hrst sekaného čerstvého)
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého chilli
- sůl, pepř
- olivový olej
- garam masala
Na omáčku:
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany (ideálně 20%)
- špetka šafránu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička koření na jogurtovou rajtu (kupuji tady)
- sekaný koriandr a pažitka
- 1 lžička mango chutney (nebo kousek salátové okurky a červené cibule)
- chilli, sůl a pepř podle chuti
Rajčata jsem zalila 3 dl horké vody a nechala lehce nasáknout. Mezitím jsem v v mixéru nasekala všechnu zeleninu a přendala do velké mísy. K zelenině jsem nastrouhala tempeh a následně i na drobno nasekaná rajčata. Vodu z rajčat jsem použila k rozmíchání cizrnové mouky na těstíčko, které jsem následně nalila k zelenině. Semínka jsem podrtila v hmoždíři a společně s řasami a kořením (kromě garam masaly) jsem přidala do mísy. Osolila jsem a opepřila a pak už jsem jen rukama vše důkladně prohnětla. Když se vám bude zdát hmota moc suchá, přidejte ještě trochu vody s cizrnovou moukou. Na plech s pečícím papírem jsem vyskládala kuličky velké asi jako pingpongové míčky, které jsem tvořila úplně obyčejně rukama (jde to fakt krásně). Nakonec jsem ještě kuličky pokapala olivovým olejem a posypala garam masalou. Pekla jsem při 180°C 40 minut.
Podávám s omáčkami, které připravuji následovně: Jogurt rozmixuji tyčovým mixérem s kurkumou, šafránem a dalším kořením. Hodně zřídne, ale tím se nenechte vyděsit. Smíchám se zakysanou smetanou (důkladně promíchám metličkou), přidám bylinky a dochutím. A protože můj muž nemá rád okurku, připravuji omáčku ve dvou variantách - do jedné části přidám lžičku mango chutney a do druhé přidám nastrouhanou okurku (oloupanou a bez vnitřní semínkové části) v množství asi vrchovaté polévkové lžíce a podobné množství nasekané červené cibulky. Okurka chuť trochu utlumí, takže pak obvykle znovu přisolím a celkově dokořením.
Žádné komentáře:
Okomentovat