Na 4 porce (velkou zapékací mísu):
- 1 větší špagetová dýně
- olivový olej
- 2 - 4 stroužky česneku (podle chuti)
- 2 plechovky krájených rajčat
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka tuňáka
- datlový sirup (nebo jiné sladidlo)
- chilli paprička, sůl, pepř, bazalka
- 130 g strouhaného čedaru
- 70 g strouhaného parmazánu (Grana Padano)
Mezitím jsem si připravila omáčku: Na lžíci olivového oleje jsem osmahla nasekaný česnek a když se rozvoněl, přidala jsem zcezené propláchnuté fazole a po chvíli i rajčata, která jsem předtím rozmixovala tyčovým mixérem. Omáčku jsem nechala lehce probublávat po celou dobu pečení dýní, aby se zahustila. Pak jsem přidala lžíci datlového sirupu, nasekanou chilli papričku, zcezeného tuňáka, sůl, pepř a bylinky.
Upečenou dýni jsem vidličkou rozebrala na špagety (kdyby se vám nerozpadala, ještě ji chvíli vraťte do trouby) a přendala do velkého cedníku na těstoviny. Velkou zapékací misku jsem vymazala lehce olivovým olejem a postupně po malých částech vymačkávala přebytečnou vodu ze špaget a vkládala je do zapékací mísy. Špagety jsem nakonec ještě trochu načechrala vidličkou a zalila omáčkou. Navrch nasypala strouhaný sýr a vrátila na 15 minut zapéct do trouby.
Pozn. Omáčku můžete nahradit klasickou boloňskou nebo jakoukoli výraznější omáčkou na těstoviny. My jich vyzkoušeli už spoustu, ale zjistila jsem, že nejlepší jsou rajčatové na všechny možné způsoby. Smetanové jsou moc jemné a nakonec nevýrazné. Přece jenom dýně ještě nějakou tekutinu pustí a smetana se naředí a pak to prostě není ono. Nebo aspoň nám to tak připadalo :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat