sobota 8. října 2016

Zapečené špagety ze špagetové dýně

Tak nevím, jestli je lepší nazvat tenhle recept jako špagety z dýně, nebo spíš jako dýňové špagety. Divně mi zní oboje a nezasvěceného může napadnout, že jsou to prostě těstoviny obsahující dýni a ne, že jsou to špagety 100% dýňové... Ale co, nějak jsem to nazvat musela :-) Tohle jídlo na různé způsoby teď u nás jede, protože syn si špagetovou dýni naprosto zamiloval. Poprvé jsem se na tu žlutou potvoru chystala se značným respektem, ale teď už jsme kamarádky. Určitě se jí nebojte a taky ji zkuste (pokud jste taky sto let za opicemi jako já a zatím jste na její zpracování nesebrali odvahu). Já mám ještě zásobu z jižních Čech, ale už jsem je potkala v Kauflandu i v Lidlu, takže ji ani nemusíte složitě shánět ;-)

Na 4 porce (velkou zapékací mísu):
  • 1 větší špagetová dýně
  • olivový olej
  • 2 - 4 stroužky česneku (podle chuti)
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka tuňáka
  • datlový sirup (nebo jiné sladidlo)
  • chilli paprička, sůl, pepř, bazalka
  • 130 g strouhaného čedaru
  • 70 g strouhaného parmazánu (Grana Padano)
Dýni jsem rozkrojila, lžící vybrala (a vyhodila) prostředek se semínky. Dýni jsem na řezu lehce potřela olejem. Obě poloviny jsem položila řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem a dala péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Mezitím jsem si připravila omáčku: Na lžíci olivového oleje jsem osmahla nasekaný česnek a když se rozvoněl, přidala jsem zcezené propláchnuté fazole a po chvíli i rajčata, která jsem předtím rozmixovala tyčovým mixérem. Omáčku jsem nechala lehce probublávat po celou dobu pečení dýní, aby se zahustila. Pak jsem přidala lžíci datlového sirupu, nasekanou chilli papričku, zcezeného tuňáka, sůl, pepř a bylinky.

Upečenou dýni jsem vidličkou rozebrala na špagety (kdyby se vám nerozpadala, ještě ji chvíli vraťte do trouby) a přendala do velkého cedníku na těstoviny. Velkou zapékací misku jsem vymazala lehce olivovým olejem a postupně po malých částech vymačkávala přebytečnou vodu ze špaget a vkládala je do zapékací mísy. Špagety jsem nakonec ještě trochu načechrala vidličkou a zalila omáčkou. Navrch nasypala strouhaný sýr a vrátila na 15 minut zapéct do trouby.

Pozn. Omáčku můžete nahradit klasickou boloňskou nebo jakoukoli výraznější omáčkou na těstoviny. My jich vyzkoušeli už spoustu, ale zjistila jsem, že nejlepší jsou rajčatové na všechny možné způsoby. Smetanové jsou moc jemné a nakonec nevýrazné. Přece jenom dýně ještě nějakou tekutinu pustí a smetana se naředí a pak to prostě není ono. Nebo aspoň nám to tak připadalo :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat