- 1 velký lilek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 nasekaná cibule
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 350 g mletého libového hovězího masa
- 250 g nakrájených hub
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1,5 dl vývaru
- 2 lžíce škrobové moučky
- 2 lžíce studené vody
- 500 g brambor
- 2 vejce
- 150 g hustého bílého jogurtu
- 100 g termizovaného sýra typu lučina
- 60 g strouhaného čedaru
- sůl, pepř, bylinky (příp. sušené chilli papričky)
Ve velké pánvi jsem osmahla na oleji nasekanou cibuli, když zezlátla, přidala jsem česnek a po chvíli i mleté maso a houby. Smažila jsem asi 5 minut, dokud maso nezhnědlo. Poté jsem přidala rajčata a vývar a na mírném plamení jsem vařila 10 minut. Smíchala jsem škrobovou moučku s vodou a masovou směs jí zahustila. Ochutila jsem solí, pepřem, bazalkou a malou nasekanou chilli papričkou. V misce jsem smíchala vejce s měkkým sýrem a jogurtem, opět jsem osolila a opepřila.
Do zapékací mísy jsem dala polovinu masové směsi, pokryla jsem ji plátky lilku, opět jsem překryla druhou částí směsi a navrch jsem naskládala brambory. Ty jsem přelila sýrovou směsí, posypala strouhaným čedarem a dala péct. Pekla jsem 45 minut při 180 °C, dokud nebyl povrch křupaý a do zlatohněda. Je potřeba brambory opravdu předvařit, aby byly měkké, protože díky kyselému prostředí rajčat by byly tvrdé jako broky a jejich změknutí by trvalo nekonečně dlouho. Vím to proto, že minule jsem měla brambory takové napůl uvařené a musela jsem pak musaku péct snad dvě hodiny, než byla poživatelná. Můj muž už z hladu málem okusoval klávesnici :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat