čtvrtek 19. února 2015

Paratha (indický vrstevnatý chléb)

Na tyhle a další placky jsme chodili do prachatické indické už v mých gymnaziálních časech :-) Vždycky jsem je milovala a nic se na tom ani časem nezměnilo, právě naopak. Parathy jsou vrstevnaté placky, které se dělají obvykle buď kulaté, nebo trojúhelníkové. Tentokrát nebudu složitě popisovat přípravu a radši přidám rovnou odkazy :-)
  • hladká mouka
  • vlažná voda
  • olej
  • sůl
Základam je těsto - na jednu placku dávám asi 50 g mouky. Hladkou mouku se solí a pár kapkami oleje smíchám s takovým množstvím vody, aby těsto bylo krásně hladké, měkké a nelepilo se (chce to vyzkoušet a postupně přidávat). Když už se mi zdá dobré, nakapu si do dlaní trochu oleje a ještě jednou ho propracuji. pak už si ho rozdělím na jednotlivé porce a připravím si placky (koukněte na odkazy dole). Peču nasucho na pánvi s tlustým dnem, případně potírám při pečení z každé strany trošinkou oleje. Nedoporučuji připravovat je moc dopředu, ani péct je ve větším množství. Nejlepší jsou totiž ještě horké, kdy jsou měkké a přesto křupavé. A nesnažte se je zbytečně dělat z celozrnné mouky, není to ono. Navíc je obvykle jíme k luštěninovým nebo zeleninovým jídlům, kde je vlákniny už tak dost ;-)
Parathas by Petrina Verma Sarkar
Parathas by Manjula





Žádné komentáře:

Okomentovat