pátek 13. listopadu 2015

Slaný koláč s tuňákem a pórkem

Tenhle koláč nepotřebuje žádný dlouhý úvod, prostě ho už 20 let miluju a komukoli ho upeču, zamiluje si ho taky. Na recept jsme s mamkou narazily  v nějakém stolním kalendáři Frekvence 1 a já ho postupně upgradovala. Přece jenom tuňáková drť a eidam nejsou v tomhle případě to pravé, takže na vstupních surovinách nešetřete, ať si pochutnáte. Je to vynikající letní oběd, ale miluji ho i v zimě, třeba večer se skleničkou vína a miskou oliv...

Na těsto:
  • 250 g hladké mouky (já dávám 1:1 s pšeničnou celozrnnou nebo pohankovou) 
  • 100 g másla 
  • 1 lžička mleté papriky 
  • špetka sušeného tymiánu 
  • 1 dl vody 
  • sůl 
Na náplň:
  • 2 velké pórky 
  • 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji 
  • 150 - 200 g tvrdého déle zrajícího sýra (dávám obvykle čedar a gruyere) 
  • 3 vejce 
  • 200 ml plnotučného mléka 
  • sůl, pepř 
Vypracuji těsto, podle potřeby přidám mouku a pak strčím v igelitovém sáčku aspoň na 30 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si nakrájím pórky na slabá kolečka a nastrouhám sýr. Odpočinuté těsto vyválím a vložím do koláčové formy, propíchám vidličkou a posypu polovinou pórku. Na pórek rozdrobím tuňáka a posypu druhou polovinou pórku. Osolím a lehce opepřím, celé zakryju strouhaným sýrem a šoupnu do trouby rozehřáté na 180 °C. V mléce rozšlehám vejce, opět osolím, opepřím a po 10 minutách pečení naliju na koláč. Nechám péct ještě 30-40 minut. Někdy koláč vylepším ještě černými olivami. Koláč je vynikající jak teplý, tak i studený.

Žádné komentáře:

Okomentovat