Tenhle koláč nepotřebuje žádný dlouhý úvod, prostě ho už 20 let miluju a komukoli ho upeču, zamiluje si ho taky. Na recept jsme s mamkou narazily v nějakém stolním kalendáři Frekvence 1 a já ho postupně upgradovala. Přece jenom tuňáková drť a eidam nejsou v tomhle případě to pravé, takže na vstupních surovinách nešetřete, ať si pochutnáte. Je to vynikající letní oběd, ale miluji ho i v zimě, třeba večer se skleničkou vína a miskou oliv...
Na těsto:
- 250 g hladké mouky (já dávám 1:1 s pšeničnou celozrnnou nebo pohankovou)
- 100 g másla
- 1 lžička mleté papriky
- špetka sušeného tymiánu
- 1 dl vody
- sůl
Na náplň:
- 2 velké pórky
- 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji
- 150 - 200 g tvrdého déle zrajícího sýra (dávám obvykle čedar a gruyere)
- 3 vejce
- 200 ml plnotučného mléka
- sůl, pepř
Vypracuji těsto, podle potřeby přidám mouku a pak strčím v igelitovém sáčku aspoň na 30 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si nakrájím pórky na slabá kolečka a nastrouhám sýr. Odpočinuté těsto vyválím a vložím do koláčové formy, propíchám vidličkou a posypu polovinou pórku. Na pórek rozdrobím tuňáka a posypu druhou polovinou pórku. Osolím a lehce opepřím, celé zakryju strouhaným sýrem a šoupnu do trouby rozehřáté na 180 °C. V mléce rozšlehám vejce, opět osolím, opepřím a po 10 minutách pečení naliju na koláč. Nechám péct ještě 30-40 minut. Někdy koláč vylepším ještě černými olivami. Koláč je vynikající jak teplý, tak i studený.
Žádné komentáře:
Okomentovat