sobota 16. ledna 2016

Bramborové a zeleninové pakory

Naše rodina je určitě největším konzumentem cizrny na území Vysočiny. Možná i na celonárodní úrovni :-) Plechovky cizrny kupujeme po kartonech a teď jsem se vyloženě zamilovala i to cizrnové mouky. Ovšem pozor, když ji budete kupovat, koukejte na složení. Co jsem viděla v prodejnách zdravé výživy, většinou je u nás k dostání cizrnová mouka s přídavkem kukuřičné. Bramborové a zeleninové pakory jsou skvělá varianta večeře a zobání v jednom, když máte návštěvu a sedíte u vína, ale klidně i jako zimní večeře pro celou rodinu. Nasmažíte mísu dobrot, uděláte omáčky a sedíte, jíte, povídáte... A když použijete dost papírových utěrek, ani si moc nezamastíte ruce, čemuž jsem se sama divila. Ani těžko mi po nich nebylo :-)

Na 1 velkou mísu:

  • 150 g jemné cizrnové mouky (kupuji tady
  • voda
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cibulových semínek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • chilli, sůl, pepř
  • podle chuti mletý koriandr, skořice, kardamom
  • sušená koriandrová nať
  • brambory, houby a zelenina (cuketa, červená paprika, lilek, cibule)
  • olej nebo ghí na smažení

Zeleninu, houby a brambory nakrájím na plátky asi 5 mm silné (papriku na silnější proužky a cibuli na kolečka) a z ostatních surovin rozmíchám jemné těstíčko a ochutím tak, aby bylo dostatečně výrazné. Brambory potřebují o dost víc soli a koření, takže vždycky nejdřív osmažím zeleninu a houby a pak těstíčko přisolím a přikořením a obalím a osmažím brambory. Smažím ve vyšší vrstvě oleje a po osmažení dávám na dvě vrstvy papírových utěrek a dvěma vrstvami překrývám a olej vyloženě lehce vymačkávám. Je to sice trochu zdlouhavé, ale pak jsou pakory krásně křupavé a přitom nejsou nasáklé olejem. Po osušení je přendávám do velké mísy vyložené další vrstvou papírové utěrky a podle chuti je namáčíme v jogurtové rajtě nebo pikantní ořechové omáčce, co dělám z kešu a para ořechů. A k pakorám samozřejmě patří sklenička vína :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat