Na 3 až 4 porce potřebujete:
- 2 plechovky krájených rajčat
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- 3 dl vody
- 3 lžíce olivového oleje nebo ghí
- 2 bobkové listy
- 1 lžičku celého římského kmínu
- 1 lžičku cibulových semínek
- špetku asafoetidy (můžete vynechat)
- sůl, pepř, chilli a cukr podle chuti
- čerstvý koriandr
- kokosové mléko
- domácí žitný chléb a ghí/olej na krutony
Na lžíci oleje jsem osmahla nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Když zelenina změkla a rozvoněla se, přidala jsem nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Po chvilce míchání jsem do hrnce vyklopila obě plechovky rajčat, přilila jsem vodu, přihodila bobkové listy a nechala 10 minut provařit. Mezitím jsem na ghí osmahla římský kmín s cibulovými semínky a když začalo koření opravdu vonět, posypala jsem ho asafoetidou a koriandrem. Hned jsem stáhla z ohně. Z rajčatového základu jsem vyndala bobkový list a naopak jsem přidala osmahnuté koření a všechno jsem důkladně rozmixovala. V hrnci jsem pak do polévky vrátila bobkové listy, ochutila jsem a nechala ještě lehce probublávat. Zatímco polévka finišovala, osmažila jsem chlebové kostičky na lžíci ghí.
Polévku podávám posypanou cibulovými semínky, někdy s čerstvým koriandrem, lžičkou kokosového mléka (krému) a chlebovými krutony. Záleží jen na vás, jestli si ji uděláte ve veganské verzi nebo použijete stejně jako já ghí a místo kokosového krému dáte třeba zakysanou smetanu :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat