A ejhle, ono se to nechá nejen bez újmy na zdraví sníst, ale člověk si na nich dokonce i pochutná. Kecám, je to fakt hodně dobrý. Výborný :-)
Pro dva dospěláky a dítě:
- 80 g vlasových rýžových nudlí
- 1 čínské zelí Pak Choi (nebo kousek klasického čínského zelí)
- 2 středně velké mrkve
- 1 větší červená paprika
- 3 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- sezamová semínka
- vločky mořských řas
- tamari / sójová omáčka
- koření pěti vůní
- rýžový papír
- rozšlehané vejce
Rýžové nudle jsem zalila vroucí vodou, přiklopila pokličkou a 2 minuty nechala změknout. Pak jsem je přecedila, lehce pokrájela a přendala do misky. K nakrájeným nudlím jsem nakrájela i zeleninu - mrkev a papriku na nudličky a zelí na proužky. Přidala jsem nasekaný česnek a zázvor, zasypala sezamovými semínky, mořskou řasou (můžete vynechat) a ochutila tamari omáčkou a kořením pěti vůní. Vše jsem důkladně promíchala.
Do druhé misky jsem nalila vlažnou vodu a vždy jsem do ní na pár vteřin vložila plát rýžového papíru (nebaví mě dělat se s malými závitky, takže většinou balím do takových těch větších plátů o průměru 22 cm). Když plát trochu změkne, položím ho na podložku, navrstvím část náplně a zabalím do podoby balíčku (velkého závitku). Měla jsem doma zbytek prošlehaného vejce z předchozího dne, takže jsem okraje rýžové placky natírala jím, ale není to nutné. Všechny balíčky jsem vyskládala na plech vyložený pečicím papírem, potřela jejich povrch vejcem a posypala sezamovými semínky. Pekla jsem je 30 minut v rozehřáté troubě na 180 °C.
Původně jsem k závitkům dělala domácí rajčatovou sweet chilli omáčku, ale zjistila jsem, že mi stejně nejvíc chutnají se sójovou omáčkou a wasabi. Míchám si tedy tamari s Kikkoman sójovkou, protože tamari je k wasabi moc jemná a Kikkoman zase moc slaná. Když se obě dvě smíchají, je to ideální kombinace :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat