pondělí 4. května 2015

Dal makhani

Tohle jídlo patří mezi moje úplně nejvíc nejoblíbenější karí - černá čočka a červené fazole, koření, kokosové mléko... k tomu čerstvá placka a člověku je hned krásně :-) Vždycky uvařím velký kotel, abych měla navíc ještě minimálně jednu porci pro sebe na další den. Když se čočka uleží, je totiž ještě lepší.
  • 250 g černé čočky
  • 800 ml vody
  • 40 g másla
  • 2 cibule
  • 2 chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 plechovky propláchnutých červených fazolí
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 3 bobkové listy
  • 2 vrchovaté lžíce kokosového krému
  • 2 lžičky garam masaly
  • čerstvý koriandr
  • 1 lžička mango prášku (nebo 1 lžíce citronové šťávy)
Přes noc namáčím čočku do vody, druhý den propláchnu, zaliji 800 ml vody a dám vařit - asi 15 minut na mírném plameni. Mezitím osmahnu nakrájené cibule na másle, přidám nasekané papričky a smažím 5-7 minut. Když cibule zezlátne, přidám nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek a koření (kromě garam masaly). Smažím ještě 1 minutu.
K cibulové směsi přidám povařenou čočku i s vodou, propláchnuté fazole, rajčata a bobkové listy. Vařím na mírném plameni přikryté pokličkou asi 20 minut. Poté vylovím bobkové listy, přidám kokosový krém, část čočky rozmixuji, aby se směs zahustila a pak už jen osolím, přidám garam masalu a mangový prášek. Před podáváním posypu nasekaným koriandrem a podávám s plackou.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat