Na kofty:
- 250 g mletého hovězího masa (v originálu je samozřejmě jehněčí)
- 1 vejce
- 1 lžíce sekaného koriandru
- 1 menší cibule
- 2 lžičky koření Kofta kari
- 1/2 lžičky garam masaly
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky cibulových semínek
- sůl
Na omáčku:
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce celého římského kmínu
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- 1 - 2 lžičky koření Kofta kari
- 1/2 lžičky cibulových semínek
- 1/2 lžičky garam masaly
- 1 plechovka krájených rajčat
- 120 ml vody
- 2 vrchovaté lžíce kokosového krému (vrchní část z plechovky)
- 100 g zeleného hrášku
- sůl, třtinový cukr
- čerstvý koriandr
Cibuli do kuliček jsem nasekala a pak jsem vše umixovala dohromady.
Na omáčku jsem na oleji osmahla kmín a když se rozvoněl, přidala jsem nasekanou cibuli. Smažila jsem asi 5 minut a pak jsem přidala rozetřený česnek a stejné množství strouhaného zázvoru. Po chvilce smažení jsem přidala koření na kofty a cibulová semínka. Po další minutě jsem do pánve přidala krájená rajčata a vodu. Nechala jsem krátce povařit a rozmixovala jsem. Nakonec do omáčky přišel kokosový krém, osolila jsem, přisypala garam masalu a dala jsem asi lžičku třtinového cukru. Pak už jsem tvořila z masové směsi malé kuličky a vkládala jsem je přímo do omáčky. Pod pokličkou se vařily mírným varem asi 20 minut. V polovině varu je dobré zkontrolovat, jestli jsou kuličky v omáčce celé ponořené a případně je opatrně otočit. Po dvaceti minutách jsem přisypala hrášek a nechala jsem povařit už jenom krátce. Před podáváním jsem karí posypala nasekaným koriandrem a podávala jsem s rýží. Ale můžete si udělat i placky ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat