sobota 8. listopadu 2014

Pečené brambory s pestem

Už když jsem poprvé viděla tenhle recept, věděla jsem, že u nás bude fungovat, protože kombinace brambor, česneku, bazalky a parmazánu nikdy nezklame. Ale realita naprosto předčila má očekávání. Úplně jednoduché jídlo, ale (nebo právě proto) chuťově dokonalé! Recept je z knihy 1000 klasických receptů z celého světa, kterou mám moc ráda.

  • 4 velké brambory (kolem 220 g) nebo několi menších
  • olivový olej, sůl
  • 1,5 dl smetany na šlehání
  • 0,75 dl zeleninového vývaru1 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 3 lžíce nasekané bazalky
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • hrst nasekaných kešu
 Tvarohový dip:
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 100 g hustého bílého jogurtu
  • 50 g termizovaného sýra
  • česnek, sůl, pepř, pažitka (jarní cibulka)
Operu a osuším brambory a propíchám je párkrát vidličkou. Do dlaní si kápnu olivový olej a brambory promnu v rukou, pak do nich vetřu trochu soli a dám je péct na 180 °C. Velké brambory peču asi hodinu, menší kolem 45 minut. Po upečení je podélně rozkrojím a lžící vydlabu (ve slupce nechávám jen tenkou vrtsvu brambor). Vydlabanou hmotu rozmačkám v misce vidličkou.

Mezitím v rendlíku smíchám smetanu a zeleninový vývar. Dám vařit - mírným varem asi 8-10 minut, aby se asi polovina tekutiny odpařila. Pak přidám citronovou šťávu, nasekaný česnek a bazalku. Směs vmíchám do bramborového pyré a přidám 1 lžíci strouhaného parmazánu a nasekané kešu, osolím a opepřím. Naplním brambory, posypu je navrch zbylým parmazánem a ještě chvíli dám péct, dokud povrch nezezlátne (asi 10 - 15 minut). Podávám se zeleninovým salátem a naším oblíbeným tvarohovým dipem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat