Když je náš syn nemocný, znamená to, že dopoledne nemůžu pracovat. Zato vařit můžu. Takže je vždycky čas na zkoušení nových receptů z výhodně pořízených surovin. Původně jsem chtěla udělat do cuket jen masovou směs, ale pak jsem si vzpomněla na to, jak mám jeden šuplík mrazáku plný hub a jak mě to štve, páč je nejím se tam nic jiného nevejde, a tak jsem vylovila jeden sáček ke zpracování :-) A udělala jsem dobře. Muž i syn se cpali, až se jim dělaly boule za ušima. Fakt. I to nemocné dítě snědlo celou polovinu jedné velké plněné cukety...
Já dělala 3 docela velké cukety a ještě mi trochu náplně zbylo, takže určitě by množství stačilo na 4 střední kulaté cuketky.
- 4 kulaté cukety
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 250 g mletého hovězího masa
- větší miska mražených hub
- 2 stroužky česneku
- 140 g rajčatového protlaku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- špetka mletého chilli
- parmazán
Na 2 lžících oleje jsem osmahla cibuli do z hnědnutí, pak jsme přidala maso a pěkně jsem ho osmahla, aby změnilo barvu. Poté jsou k přisypala i rozmražené a okapané houby, česnek a nakonec i rajčatový protlak s kořením. Neměřila jsem čas další přípravy, ale asi tak 10 minut jsem směs promíchávala a dochucovala, aby se mi zdála tak akorát.
Cukety jsou omyla, odkrojila vršky, vydlabala vnitřky a naplnila směsí. Zapékací misku jsem potřela 2 lžícemi olivového oleje a posadila jsem do ní naplněné cukety. Pekla jsem je hodinu na 180 °C. Před podáváním jsem odklopila vršky, každou porci jsem trochu posypala strouhaným parmazánem a zase jsem je přiklopila. Není potřeba žádná příloha, ale kdyby byl někdo extra hladový, tak by byla asi ideální čerstvá rozpečená bageta.
Žádné komentáře:
Okomentovat